Browar na Jurze

Amerykańska Pszenica

Plato 13,1°

IBU 15

Polska

4.0% 0,5 L

Plato 13,1°

IBU 15

Piwo jasne, górnej fermentacji. Aromat stanowią głównie akcenty cytrusowe i owocowe. Smakowo, piwo jest bardzo orzeźwiające, wyczuwalny świetny balans chmielowo – cytrusowy z akcentami słodu pszenicznego.


Kolor:

Idealne do dań:

  • RybyRyby
  • SałatkiSałatki
  • Owoce morzaOwoce morza
  • SushiSushi
  • PizzaPizza
  • BurgeryBurgery
  • DeseryDesery

Podawany w kuflach:

  • [:pl]Pint[:en]PintPint
  • [:pl]Weizen[:en]WeizenWeizen
  • [:pl]Footed Pilsner[:en]Footed PilsnerFooted Pilsner

Historia

 

Browar powstał w roku 1997 w miejscu byłej mleczarni. Jednym z głównych powodów doboru lokalizacji była jakość wody pochodzącej z własnego ujęcia. Wody o krystalicznej czystości, bez żadnych zanieczyszczeń bakteriologicznych, która pochodzi z podziemnych formacji wapienia muszlowego leżących na głębokości 125 m. Dzięki niej i naturalnym składnikom, byli w stanie uwarzyć piwo które nie tylko smakowało lokalnym piwowarom, ale również zyskało uznanie amatorów złocistego trunku w całym kraju.

Browar skupia się na rozwijaniu naturalnego browarnictwa i ciągłej nauce sztuki piwowarstwa. Celem jest to, aby po ich piwa chętnie sięgali wytrawni piwosze, jak i ci, dla których piwo jest napojem pitym okazjonalnie ze znajomymi.

“Liczymy, że nasza historia będzie tworzona razem z Wami, bo właśnie dla Was istniejemy i chcemy się dzielić naszymi pomysłami oraz produktami tworzonymi z pasją.”

F