W drodze do Polski...

Maryensztadt

Pszeniczny Blond

Polska

4.3% 0,5 L

Plato 11°

IBU 0

To klasyczna, jasna i mętna wersja bawarskiej pszenicy. W aromacie dominują goździki i banany, w smaku natomiast nuty pochodzące od słodów pszenicznych. Piwo to cechuje dość wytrawny finisz i wysokie nasycenie. 


Kolor:

Idealne do dań:

  • DróbDrób
  • RybyRyby
  • PastyPasty
  • SałatkiSałatki
  • PizzaPizza

Podawany w kuflach:

  • [:pl]Weizen[:en]WeizenWeizen

Historia

 

Browar Maryensztadt to nowa jakość na rynku warszawskich piw rzemieślniczych. Warzymy od 2014r., początkowo jako browar kontraktowy dziś już na własnej instalacji, w browarze umiejscowionym niedaleko Warszawy, w mieście Zwoleń.
Naszą ideą jest promocja Warszawy oraz Mazowsza, bo stąd jesteśmy, tu mieszkamy i to właśnie z tym regionem związana jest nasza historia. Chcemy tworzyć dobre warszawskie piwo i w ten sposób promować nasz region. Skutkiem tego, jest również pomysł na samą nazwę Browaru, która ściśle nawiązuje do historycznej jurydyki Mariensztat, obecnie najstarszego osiedla stolicy, wpisanego do rejestru zabytków.
Tak jak historyczny Mariensztat miał swoją mapę pełną ulic i miejsc tętniących życiem, tak naszą ideą jest stworzenie własnego planu miejsca, które przepełnimy smakiem i aromatem piwa. Każdy zakątek Maryensztadtu chcemy nasycić smakiem jednego z nich, tworząc wirtualne cukiernie, puby, urzędy i instytucje kultury, które nosić będą nazwy naszych piw. Choć stworzony przez nas świat będzie odrealniony to ściśle nawiązujący do kształtu Mariensztatu z XVIII wieku, to właśnie na jego mapie budować będziemy nowe imperium piwa.
Maryensztadt w naszym wydaniu to miejsce udanych połączeń smaku piwa i rozmaitych potraw, więc każdy kto po nie sięgnie rusza na przygodę smaku po Maryensztadzie.

F