Połączenie Elius jedzenie może być zorientowany przez lokalnej kuchni, lokalne piwo i często naturalne dopasowanie i wzajemnie się uzupełniają. Na przykład, dania kuchni azjatyckiej pasuje tropikalny smak Pacific Pale Ale. Angielski Elias (gorzki) zmieścić obok pasztety (w tym pie Sheparda), zmieści się w dobrze z hamburgery i kultowego brytyjskiego “fish & chips.

Piwa elius połączone z potrawami może być nastawione na lokalną kuchnię, miejscowe piwo l często naturalne dopasowuje się i wzajemnie się uzupełnia z żywnością. Na przykład, dania kuchni azjatyckiej pasują do tropikalnego smaku Pacific Pale Ales. Angielski elias (bitter) może stanąć obok pierogów z mięsem (w tym „Shepard pie”), skomponuje się również dobrze z hamburgerem i kultowym brytyjskim “fish & chips”.

Jasne piwo elis

Jasne piwo elis można łączyć z bardzo szeroką paletą smaków - od pikantnych przypraw kuchni indyjskiej do różnych mięs, ryb potraw z drobiu. Wyraźne nuty smakowe wspaniale uzupełniają pikantne potrawy i doskonalą ostry smak. Goryczka kontrastuje z aromatem dymu, dań z rusztu. Doskonałe z serem pleśniowym. Nadaje się również z wyraźnymi deserami, takimi jak ciasto czekoladowe lub francuski Creme brulee. Smak żywności nie powinien "ukrywać się" pod intensywnym smakiem i aromatem chmielu.

                 Do smaku goryczki piwa najbardziej pasują dania mięsne z chrupiącą skórką, hamburgery, pierogi mięsne. Amerykański eilis ma szerokie spektrum harmonizującego jedzenia: kurczak, owoce morza, hamburgery i pikantne potrawy. Amerykańska pszenica eli pasuje do bardzo lekkich dań: zielonej sałaty, sushi, dań wegetariańskich. India Pale Ale pasuje do pikantnie przyprawionej żywności. Klasyczne połączenie potraw curry - goryczka chmielowa kontrastuje z "rozgrzewającymi" przyprawami o aromacie dymu. Double IPA będzie pasowało do suszonej i wędzonej wołowiny, jagnięciny z rusztu, smażonego kurczaka i sera pleśniowego.

Mocne jasne piwo eli piję się do sycących, ciężkich potraw - takie jak pieczeń wołowa, jagnięcina, dziczyzna. Rozgrzewające, mocne "piwo jęczmienne" (Barley wine) zachowuje równowagę z wyraźnym aromatem i intensywnym smakiem zawartym w niebieskim serze pleśniowym. Pasuje ono do serów twardych i dań deserowych. Scotch ale - współgra z grillowanym mięsem: wołowiną, jagnięciną, dziczyzną. Również z wędzonym łososiem.

Belgijskie / francuskie piwo elis

Belgia jest dumna z bogatej kultury piwa i piwo w tym kraju jest silnie związane z jedzeniem, na ogół w połączeniu z wszystkimi potrawami, a nawet deserami. Można powiedzieć, że to belgijskie piwo stworzyło i rozwinęło belgijską kuchnię i popularność piwa. Zharmonizowało także kolacje tematyczne i przyczyniło się do rosnącego popytu tego trunku w restauracjach.

Intensywny smak gulaszu z wołowiny dopasowuje się do smaku piwa belgijskiego Dubbel. To ciemne belgijskie eli współgra z różnymi gulaszami mięsnymi, grillowanym mięsami i warzywami, stekami, wędzonymi żeberkami. Jasne belgijskie piwo eli tripel pasuje bardziej do ostrej żywności, smażonego mięsa indyczego i bażanta. Gatunek piwa Witbier dobrze łączy się z lekkimi daniami z owoców morza, jest klasycznym połączeniem z duszonymi małżami, z serem typu mozzarella i świeżym brie lub innym serem miękkim. Jeśli sery te będą bardziej intensywne, lub doprawione smakowo – wypróbujcie z belgijskim gatunkiem piwa Saison, do którego również pasuje i mocno przyprawiony kurczak.

Niemieckie piwo eli

Niemiecki pszeniczne piwo łączy się doskonale z lekkimi potrawami: sałatkami, owocami morza, sushi. Hefeweizen łaczy się z klasyczną kombinacją - czyli niemiecką białą kiełbasą "Weisswurst”. Również towarzyszy świeżej mozzarelli, brie i innym miękkim gatunkom serów. Dunkelweizen łaczy się z sycącymi sałatkami, smażonym kurczakiem lub wieprzowiną w zawiesistym, gęstym sosie. Piwo Weizenbock wskazane przy jedzeniu pieczeni wieprzowej lub wołowej, wędzonej szynki, dzikich ptaków. Hybrydowe piwo Kölsch (lager fermentowane w odpowiedniej temperaturze) współgra z lżejszym jedzeniem - kurczak, sałatki, łosoś i inne potrawy z ryb, krabów i krewetek. Harmonizuje również z kiełbasą Brätwurst, jajkiem, nadaje się szczególnie dobrze z boczkiem wieprzowym. Słodycz piwa wspaniale kontrastuje ze słonym mięsem. Hybrydowe Dusseldorf Altbier pasuje do pieczonej wołowiny, nadziewanego meksykańskiego Scones buritto. Pszeniczne piwo pasuje do dań meksykańskich - nagazowanie piwa zmniejsza zawartość tłuszczu w serach, awokado i czarnej fasoli, a także zmniejsza i zawartość skrobi ryżowej. Kolendra w połączeniu z odrobiną czarną pieprzu ziołowego, daje posmak piwa ziołowego, kminek i pieprz cayenne tworzą sos piwny, więc delektujcie się niemieckim piwem i smakiem meksykańskiej quesadilla, smażonej kukurydzi i sosem guacamole.

Stauton / Porter

To bogate ciemne piwo pasuje do na grillowanego lub wędzonego mięsa, a także do długo duszonego mięsa oraz do mięsistych i zawiesistych zup. Używa się go również do słodyczy, do kawy lub deseru na bazie czekolady. Będzie pasowało też do dań z orzechami - z kokosem, orzeszkami ziemnymi lub prażonymi migdałami.

Porter używany jest z grillowanym lub na gorąco wędzonym mięsem, zwłaszcza wieprzowiną, stekiem, a także kiełbasą, szynką. Uzupełnia czekoladowe desery lub smak kawy, kremowe i miękkie sery, takie na przykład gorgoncolę.

Piwo uzupełnia nutę czekolady, orzechów i karmelu, uzupełnia dania z serem. Porter, pasuje do ostryg i innych owoców morza. Bogate i jasne piwo, np. jak Double Stout będzie komponowało się z przekąskami z serem pleśniowym oraz z wędzoną kaczką i gęsią wątróbką (foie gras). Ser Gouda wraz z pieczonym karmelem i bogatym aromatem palonej kawy sprawia, że piwo może być doskonałą alternatywą dla deseru. Należy pamiętać, że to piwo będzie dominowało nad innymi subtelnymi smakami z dań. Słodki stauton idzie w parze z bogatą smakowo kuchnią Azji Wschodniej i pikantnym jedzeniem. To piwo, mające nutę wanilii i kawy, łączy się z deserami owocowymi. Równie dobrze jak piwo Porter łączy się z czekoladą, łączy się z deserem kakaowym z owocami, a w serniku mającym nutę wanilii także połączy się z aromatem wanilii w piwie oraz podkreśli słodycz .

Lambikas

Piwo to może uzupełniać lekkie, owocowe dania.Gatunek piwa Lambic warto połączyć z ostrym zapachem francuskich serów. Aby ułatwić łączenie Lambic z jedzeniem, należy myśleć o nim jak o szampanie. Lambic bez owoców można odczuć jako wytrawny szampan, który łaczy się ze słodkim owocowym smakiem. Dla miłośników tego gatunku piwa, dobrą wiadomością jest, że do naprawdę bardzo niewiele dań, to piwo nie nadaje się. Szczególnie dobrze komponuje się z sałatkami i deserami oraz całkiem nieźle pasuje do kremowych sosów i potraw kuchni hinduskiej. W piwie Fruit Lambic  smak owocowy łączy się z używanym smakiem w deserach. Także słodki, owocowy Lambic pasuje do kaczki, gęsi, czekolady, sernika i innych ciast. Do towarzystwa serów należy wybrać kozi ser, ser feta, mascarpone, cheddar i niebieski cheddar (blue cheddar). Gueuze Lambic ( to mieszanka młodego i bardziej dojrzałego piwa Lambic) pasuje do potraw zawierających kwas, potraw kiszonych i marynowanych, owoców morza i ryb wędzonych. Również z łagodnym tonem cytrusów w sałatkach. Wreszcie, piwo Lambic jest idealne jako aperitif.