W połączeniu z różnymi potrawami piwo czasem staje się akcentem, który wydobywa najlepsze smaki nie tylko z siebie, ale również towarzyszącej temu właściwości konsumowanej żywności. Niewłaściwie dobrane piwo może zepsuć doskonałe danie, jak i odwrotnie. Aby piwo nie tylko gasiło pragnienie, a było wspaniałym dodatkiem do kolacji, należy skomponować rodzaj dań z piwem, aby nastąpiła harmonia zestawu konsumpcyjnego.
Najważniejsza zasada jest taka, żeby przyswoić dominację smaków - odkryć dwa składniki (piwo i jedzenie). Połączenie piwa z jedzeniem ma jeden z dwóch celów: aby skontrastować samki lub je uzupełnić. Treść piwa, intensywność i ilość alkoholu w nim są najistotniejszą rzeczą. Piwo i jedzenie powinno być podobnie intensywne - treść piwa powinna być na tyle silna, aby słabe, lekkie piwo górowało nad żywnością. Naturalne bąbelki w piwie mają również wpływ na połączenie piwa z jedzeniem, mają na celu pobudzić i sprawić, że nie będziesz się nudził próbując różne smaki piwa. Jedząc ciężkie tłuste posiłki, czy też słodkie desery musisz wiedzieć, że pęcherzyki piwne wspomagają trawienie. Owoce, różne przyprawy, inne zboża, korzystanie z kawy, a nawet konsumpcja w konstrukcjach drewnianych może zmienić smak piwa i i jego fakturę. Nawet ważne jest ustawienie kufla z piwem wśród innych potraw, gdyż może ono przechwycić smaki i zapachy serwowanych dań.
Jeżeli chcemy wzbogacić smak dania głównego to należy dostosować je do piwa, np. czekoladowy deser jest idealny dla bogatego smakowo porteru, Belgijski "dübel” lub stauton. Alternatywnie, można wprowadzić ziemski i subtelny smak piwa saison z pikantną sałatką. Te podobne smaki wzmocnią się nawzajem.
Czasami bogaty smak potraw może ingerować w żołądku pełnym piwa, w taki sposób, że smak piwa jest dominantą nad smakiem dań. Doskonały przykład - to ostrość chili, które przeciwdziała goryczce chmielu. Czekolada mleczna Milk Stout uspokaja działanie papryki, jak mleko tłumi taninę herbaty. Tak samo działa również i Hefeweizen, która ma pełną treść, a także trochę goryczy. Innym przykładem, są wędzone ryby tłuste, pikantne potrawy, mocny smak sera, dania bardzo pikantne –przy tak silnym smaku potraw, lżejsze piwo może ożywić podniebienia konsumentów i zamiast samego ciężkiego piwa spróbować zestawić z silnym smakiem żywności. Spróbuj wybrać Pilsner lub Saison albo gorycz, która "przeciwstawiłaby się” tłuszczowi. Jednak zbyt wiele goryczy należy również unikać, ponieważ może ona przyćmić smak jedzenia .W zgodzie z serem a nawet w równowadze współistnieje piwo. Takie zestawienie nie pozwala im konkurować.
Ważne są aspekty geograficzne jak i pory roku. To, nawiasem mówiąc, dobra wskazówka dla początkujących smakoszy piwa i jedzenia latem, zimą - bogaty smak, cięższe jedzenie i napoje. Jesienią, pić piwo o smaku dyni w zestawieniu z daniami z warzyw, wybierz przeprawy / pikantne piwo elius z festive turkey ,a letni sezon połącz z lekkimi sałatkami.
Lokalne piwo i dania kuchni lokalnej są również często naturalnie dopasowane i wzajemnie się uzupełniają. Na przykład, tłuste pączki lub wieprzowina z ciemnym piwem w Pradze, lekko słodki, silny smak gulaszu wołowego z belgijskim dubbel, dania kuchni azjatyckiej z tropikalnym smakiem Pacific Pale Ales, małże z belgijskim blonde lub wita.