Wybór odpowiedniego rozmiaru i kształtu kufla / kubka może zwiększyć odczucia i pomoc lepiej zrozumieć cechy właściwości piwa.

Piwo powinno być odpowiednio wyprodukowane, dobrze utrzymane, dostarczone w odpowiedniej temperaturze i odpowiednim kuflu, a wówczas można poczuć wszystkie najlepsze jego zalety. Pierwsze naczynia szklane były przeznaczone do piwa po to, aby widać było jego przezroczystość i złoty kolor, czego nie zapewniały gliniane kufle .

Teraz już wiadomo, iż kufel w kształcie specjalnym nie tylko pomaga ujawnić bukiet aromatów i smaków szczególnego rodzaju piwa, a także podkreśla kolor napoju, tworzy odpowiednią piankę i pijąc piwo dłużej pozwala cieszyć się wysoką jakością napoju. Spróbuj to samo piwo z różnych kufli – w jednych piwo się ,,ukryje“, w niektórych piwo będzie delikatniejsze, w innych - mniej wyraźne.

Okazuje się, ważne nawet to, jak piwo wlewa się do kufla lub innego naczynia. Pianka piwa utworzona na górze działa jako ,,osłona“, chroniąca lotne cząsteczki piwa. Tak więc, od tego jak formuje się i pozostaje pianka, zależy również aromat i smak piwa. Oczywiście, nie dla wszystkich rodzajów piwa pianka jest ważna. Dlatego ważne jest dobranie właściwego naczynia w zależności od gatunku napoju. Również ważna jest temperatura, powinno być schłodzone. Lecz jeśli podacie piwo za zimne, niektóre jego właściwości smakowe i zapachowe mogą być zmniejszone. Lepiej zimniejsze, niż zbyt ciepłe - zawsze można się doczekać, aż będzie trochę cieplejsze.

Czystość kufla lub innego naczynia wydaje się oczywistością. Jednak jest to naprawdę bardzo ważne - nawet najmniejsze resztki mydła, kurzu, a nawet resztki pomadki mogą nieodwracalnie uszkodzić dobre piwo. Myj kufle łagodnym płynem do naczyń, najlepiej rękoma, ponieważ agresywne środki chemiczne zmywarki do naczyń mogą zostawić swój wkład, zmieniając strukturę piankową i smak piwa. Przechowuj kufle pionowo na półce lub przewrócone na siatce, w celu pełnego wysuszenia powierzchni. Najlepszym sposobem jest suszenie, ponieważ ręczniki również mogą zostawić mikrocząsteczki na wilgotnej ścianie.

Serwowanie piwa lager

Piwo z rodziny lager zazwyczaj sprzedawane jest już nadające do spożycia. Dojrzewa ono w przybliżeniu pół roku, niektóre jest przydatne do spożycia przez okres do jednego roku. Lagery podawane są schłodzone w temperaturze 4-6 ° C, w wydłużonym kuflu lub kubku. Może to być kielich w kształcie fletu lub kufel. Przed napełnieniem, kufel w pierwszej kolejności powinien być spłukany zimną wodą w celu utrzymania się piany jak najdłużej. Należy przewrócić kufel pod pewnym kątem i powoli wlewać piwo po ściance, aby zapobiec tworzeniu się piany, aż będzie napełnione dwie trzecie naczynia. Następnie wyprostuj kufel piwa i zakończ wlewanie piwa powoli podnosząc butelkę, aby wytworzyć pianę na około dwóch palców grubości. Nożem lub łopatką można usunąć największe pęcherzyki, w ten sposób pianka utrzyma się dłużej.

Podanie piwa ale

Niektóre z ale, zazwyczaj silne, podlegają wtórnej fermentacji w butelce, dzięki czemu mogą być utrzymywane przez wiele lat. Najlepiej byłoby, gdyby były przechowywane w temperaturze 6-10 ° C, w ciemnym pomieszczeniu i podawane po schłodzeniu do temperatury 5-12 ° C. Ale wlewa się do suchego kufla. Nie zawsze jest to konieczne, aby pochylić kufel, w zależności od rodzaju piwa i konsystencji piany. Jeśli piwo nie pasteryzowane i dojrzewało w butelce, zostaw trochę piwa w butelce, aby do kufla nie powpadały zmętnienia. Białe piwo powinno być podawane bardzo zimne, a piwo mocne, których wtórna fermentacja zachodzi w butelce, mogą być podawane w wyższej temperaturze. Lambiki są podawane w kielichach podłużnych, podobnych do piwa lager, o temperaturze około 5 ° C . Ich pianka szybko się odparowuje, tak aby uzyskać piękną ,,czapeczkę“, nie nalewaj po ściance kielichu.

Kielichy / kufle i inne naczynia

Kielich w kształcie tulipana (ang. tulip). Na górze kielicha znajduje się wgłębienie, które jest odpowiedzialne za dużą i trwałą piankę, a bąbelki za zachowanie silnych aromatów. Kielich najlepiej zatrzymuje lotne cząsteczki. Z takiego kształtu kielicha zaleca się degustację szkockiego i belgijskiego ale, lambika, mocnego ale, piwa jęczmiennego (barley wine) i innego rodzaje mocnego i aromatyczne piwa.

Kufel z grubszego szkła do piwa (ang. tumbler). To masywny kufel z grubego szkła, z którego pije się lekkie piwo, tak jak belgijskie „Hoegaarden“, czasem niemieckie pszeniczne piwa.

Zwężający się ku górze kufel (ang. snifter). Szerokie dno na nóżkach koncentruje całą istotę piwa ku dołowi, zwężenie na górze pomaga zatrzymać aromaty. Subtelna forma pozwala piwo ,,skłębić“, tym samym umacniając zapachy. W takim kielichu aromat i smak ,,zamyka się“, ale potem ujawnia się w posmaku. Pasuje do gatunków piwa aromatycznego, cięższego, z większą ilością alkoholu posiadającym gatunek - piwa jęczmiennego (barley wine), szkockiego i belgijskiego ale.

Angielski kufel (ang. angielski pint).

Jest to kufel w stylu angielskim, w którym mieści się piwo (około 0,6 litra), jest wyjątkowy z powodu wypukłego niedługiego pogrubienia w górze kufla. Używany, oczywiście, do podawania angielskiego ale i angielskiego lager. Z każdego rodzaju kufla pije się bardzo łatwo, wystarczająco dużymi łykami.

Kufel (angl. Pint). Standardowy kufel ma bardzo szerokie zastosowanie, nadaje się do prawie wszystkich rodzajów piwa. W szczególności nadaje się do picia piwa z chmielu po prostu z wylewającym się aromatem, który nie potrzebuje zatrzymania w kubku. Doskonale ujawnia charakter ale. Do kufla wlewa się angielskie ale, bursztynowy lager i czasem i amerykańskie piwo pszeniczne.

Kielich do szampana (ang. flet). Naczynie w kształcie fletu najlepiej utrzymuje pęcherzyki piwa i ujawnia bukiet aromatów napoju. Jest podobne do lampki na szampana, tylko ma nieco krótszą nóżkę.Kufel przewidziany jest do piwa o silnym nasyceniu dwutlenkiem węgla o przejżystym kolorze, zatem zaleca się takie piwa jak: lambik gueuze, bock, dziki elias, saison piwo, i oczywiście, bière de Champagne, które ma bąbelki jak szampana.

Kufel do Pilznera (ang. pilzno). Powinien być wysoki i wąski w kształcie stożka. Kufel jest wskazany aby odsłonić walory piwa Pilsner, pokazać pęcherzyki przezroczysty kolor trunku. Przestronna górna część kufla pozwala zachować stałą pianę. Najlepiej używać do lekkiego piwa Pilsner, Monachium, jasnego (Monachium) i czarnego (schwarzbier) piwa.

Kufel ze stopką do Pilznera   (ang. Pilsen). Kolejna stylowa interpretacja kufla ze stopką do piwa Pilzner.Szersza u góry część delikatnie zwęża się przez to zachowuje większe walory smakowe niż zapachowe. Doskonały kształt na zaprezentowanie przejrzystości i właściwości piwa Pilsner.

Kufel do piwa lager (ang. lager). Elegancki kształt kufla podkreśla dobrą jakość piwa -doskonały kolor i stopień nagazowania piwa. Jego pojemność mniej niż pół litra, więc kufel jest bardzo odpowiedni do piwa lanego z butelki. Szeroka góra naczynia pomaga utrzymać pianę.

Kufel do pszenicznego piwa(niem. weizen). Kufel do pszenicznego piwa posiada kształt klepsydry. Może pomieścić pół litra napoju i nadal pozostawić pianę w przestrzeni. Dolne zwężenie dobrze przyswaja drożdże piwne, a znacznie powyżej rozszerzenie dobrze utrzymuję   piankę, która jest szczególnie ważna dla pszenicznego "białego" piwa i doskonale zatrzymuje aromat. Cienkie ściany wspaniale prezentują wyrazisty kolor piwa .

Powyginany kufel do piwa (ang. dimpled mug). To często używane naczynie w Ameryce Północnej, Anglii, Niemczech i Europie Wschodniej. Odlany z klasycznego grubego szkła i często o nierównych ścianach z wygodnym uchwytem. Posiada sporą pojemność, a czasem nawet do litra. Górna część nieco szersza od   dolnej. W takich kuflach zwykle piją lager Amerykanie, Brytyjczycy i Niemcy.

Kufel tradycyjny(angl. Mug) nie ma istotnego naukowego uzasadnienia swego istnienia co utrzymania smaku i aromatu.To po prostu tradycja i zwyczaj. Przeznaczony do dużych ilości piwa, nie boi się szokować i nadaje się do stosowania w pubach, szeroko stosowany na festynach piwnych. Nadaje się do stosowania różnych rodzajów lekkiego piwa lager, - pszenicznego piwa, jasne piwa eli, i niemieckiego piwa Märzen .