Łącząc to piwo z produktami należy zwrócić uwagę na styl picia piwa. Jasny lager będzie pasował z lżejszymi daniami, ciemny będzie nadawał się do dań podstawowych i do zakąsek.

Ciemne piwo wspaniale pasuje z soczystym mięsem. Istnieje rodzaj ciemnego piwa,który zestawić można z grillowanym mięsem, wołowiną i tradycyjnymi niemieckimi daniami, takimi jak wędzona kiełbasą.

Lager Europejski

Europejski jasny lager odpowiada lżejszym potrawom - sałatkom, homarom, krabom, łososiowi i kurczakowi, a także odpowiedni jest w pikatnej kuchni hinduskiej i meksykańskiej. Do piwa tego wskazać można ser - Edam (Edam), ser kozi, Havarie (Havarie), biały Cheddar ( White Cheddar). Europejski ciemny lager pasuje do skorupiaków, grillowanych mięs lub ostrych wędlin. Odpowiednie są też sery - (Gruyere) i ser wędzony.

Niemiecki lager

Jest wiele gatunków niemieckiego piwa, które można łączyć z różnymi daniami. Piwo dortmundzkie będzie pasowało do sałatek, do lekkich owoców morza, także do potraw kuchni chińskiej. Gatunek piwa Bock pasuje do ostrych orientalnych dań. Dobrze komponuje się z długo dojrzewającym serem. Piwo Doppelbock łączy się przede wszystkim z wyraźnym, mocnym smakiem pieczonego mięsa-kaczka, gęś, boczek. Ciemne niemieckie gatunki piwa np. czarny Shwarzbier będzie pasował do kiełbasek grillowanych, mięsa. Do piwa Märzen pasują dania ostrej kuchni meksykańskiej, kiełbaski wieprzowe, dania z wieprzowiny. W/w piwo może być używane do  gulaszu z chili, do hamburgerów.

Amerykański lager

Amerykański lager, jest to piwo, które pasuje do amerykańskich potraw takich jak -pizza, smażone skrzydełka kurczaka, hamburgery, grillowane mięso, jak również do dojrzałych serów i ślimaków. Pasuje także do ryb, lekkich sałatek oraz innych potraw o   łagodnym smaku . Wspaniale kontrastuje z ostrymi daniami kuchni Ameryki Łacińskiej, Meksyku, Peru, Tajlandii i innych potraw kuchni azjatyckiej oraz pikantnych potraw indyjskich. Sery-brie, ser dojrzewający cheddar( Chedda), bri (Brick) również współgrają smakowo z tym piwem.

Pilsner

Piwo Pilsner - jest bardzo uniwersalne, nadaje się do wielu różnych potraw. Piwo jest dostatecznie przyprawione dlatego też istnieje w kuchni azjatyckiej. Potrawy nie zbyt ostre, takie jak przekąski, nie przytłaczają go, a przekąski ze skorupiaków lub świeżego sera koziego również pasują. Można go zestawić z sałatkami, białym i czerwonym mięsem, kiełbaskami niemieckimi –potrawy te podkreślają gorycz piwa Pilsner, tworząc wspaniały kontrast z słodyczą potraw i sosów. Pasuje też do dań z łososia, tuńczyka i innych ryb tłustych. Nadaje się do hamburgerów i pizzy. Pilsner doskonale " smakuje" z bazylią, także pasuje do wszystkich dań przygotowywanych z sosem pesto. Także z klasyczną bruschettą- tworzą idealne zestawienie lekkość napoju sparwia, że wyczuwa się smak świeżej mozzarelli i słodycz doskonale zrównoważoną przez kwasowość pomidora. Mówiąc o serach należy powiedzieć, że piwo Pilsner jest idealnym partnerem dla świeżego typu mozzarelly. Dojrzewające, mocne sery nie pasują.

Wspominając o piwie do deseru, często przychodzi na myśl słodkie Porto, jednak Pilsner w zależności od okoliczności pasuje do bardzo lekkich deserów. Należy spróbować tego nieoczekiwanego połączenia z kromką keksu lub plasterkiem cytryny i kruchymi ciasteczkami.