Smak:

Goryczka

Słodycz

 

Alkohol:

Lambic

Nazwa piwa pochodzi od nazwy belgijskiego miasta Lembeek. Fermentacja piwa typu Lambic odbywa się poza sterylnym środowiskiem z starannie wyselekcjonowanymi gatunkami drożdży, a przy pomocy sił natury. Piwo warzone jest z jęczmiennych i pszenicznych słodów (pszenicy jednak nie więcej jak 40%). Piwo typu Lambic jest mocno chmielone nie tylko ze względu na silną goryczkę, lecz dla ochrony i utrwalenia, gdyż utrudnia rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Piwo fermentuje w beczkach rok lub dłużej, do momentu kiedy zostanie lekko wytrawnym, delikatnie kwaskowatym w smaku i nasyconym aromatem piwem.

Młode piwo typu Labic jest lekko gazowane, kwaskowate i wytrawne. Dłużej dojrzewające piwo ma bardziej skomplikowaną strukturę, jest bardziej pikantne, ujawniają się taniny, piwo staje się podobne do wina wytrawnego lub cydru. Piwo w stylu Fruit otrzymuje się po dodaniu owoców lub jagód (wiśnie, maliny, morele, czarne porzeczki lub jabłka) w trakcie drugiego procesu fermentacji (mniej więcej po 6 miesiącach fermentacji). Ponieważ owoce lub jagody dodawane są w trakcie fermentacji, cukier zawarty w jagodach zużywa się w trakcie fermentacji, piwo posiada owocowy smak, ale nie jest słodkie.