Smak:

Goryczka

Słodycz

 

Alkohol:

Niemiecki Ale

Niemcy posiadają dwa klasyczne style piw przypisane do ale`i nie ze względu na ich moc, kolor czy aromat chmielu, lecz ze względu na zastosowane drożdży do fermentacji ale`i. Ten hybrydowy styl piwa nie jest do końca piwem stylu Ale czy Lager. Mówiąc prościej – piwa stylu Ale są fermentowane w niższej temperaturze jak zwyczajowo, a Lager fermentuje w wyższej temperaturze. W taki oto sposób warzenia wydobywa się wyjątkowy smak piwa, którym się zachwycają osoby lubiące nietradycyjny i nieszablonowy smak piwa.

Niemcy słyną z piwa pszenicznego, w którym wyczuwalna jest cierpkość zielonych jabłek, wyjątkowe nuty bananów lub goździków. Pszeniczny styl piwa wyodrębnił się w Bawarii. Piwo było nazywane „białym“ już w średniowieczu ponieważ z jasnego słodu pszenicznego piwo miało zdecydowanie jaśniejszą barwę jak piwo warzone z jęczmiennego słodu. Kolor piwa wahał się od jasnożółtej do nasycono bursztynowej barwy, z intensywnym smakiem, bogatym w aromat słodu, owoców i goździków.