Smak:
Goryczka
Słodycz
Alkohol:
Niemiecki lager
Niemcy – kraj słynący z przestrzegania tradycyjnych metod warzenia, oraz Ojczyzna piwa lager. Bawarscy browarnicy ponad pięćset lat temu rozpoczęli warzenie piwa dolnej fermentacji, które z czasem zyskało sławę jako niemiecki lager na całym świecie. Drożdże używane w warzeniu piw niemieckiego lagera (German style) podkreślają charakter użytego słodu. Drożdże pochodzące z regionów południowych Niemiec oraz Bawarii zazwyczaj produkują większą ilość diacetylu (diacetyl jest ubocznym produktem fermentacji, posiadający mocno śmietanowy smak).
Drożdże piwne wykorzystywane do warzenia piwa w stylu Oktoberfest, który mocno podkreśla użyty słód oraz chmiel pozostawiamy na drugim planie.
Jasny niemiecki lager jest warzony najczęściej ze słodu pilzneńskiego lub monachijskiego, i dlatego posiada złotą barwę. Ciemny lager otrzymuje się poprzez dodanie dodatkowo karmelu lub czekoladowego ciemnego słodu.