Ilość rodzajów piwa jest nieskończona, więc sklasyfikowanie ich na podstawie wspólnych kryteriów nie jest łatwym zadaniem. Piwo może być sklasyfikowane według koloru, ilości alkoholu, kraju pochodzenia i oraz wielu innych cech. Podstawową i najczęściej stosowaną klasyfikacją jest podział na rodzaj fermentacji – piwa górnej fermentacji typu Ale oraz piwa dolnej fermentacji typu Lager

eliai
american wild ale
mild ale
brown ale
irish ale
cream ale
belgiskas-prancuziskas-elis
dubbel
belgian strong dark ale
quadrupel
belgian dark ale
biere de champagne
witbier
oud bruin
saison
biere de garde
flanders red ale
belgian pale ale
belgian strong pale ale
tripel
lambikas
faro
gueuze
fruit
unblended
stautas-porteris
baltic porter
oatmeal stout
imperial stout
flavored stout
irish stout
foreign stout
english porter
american porter
american stout
sweet stout
sviesusis-elis
english pale ale bitter
burton pale ale
premium bitter esb
light ale
indian pale ale
double ipa
strong pale ale
scotch ale
barley wine
american strong ale
old ale
english strong ale
american pale ale
amber ale
american wheat ale
blonde ale
vokiskas-elis
weissbier
hefeweizen
gose
berlinerweisse
kristallweizen
dunkelweizen
weizenbock
kolsch
roggenbier
lageriai amerikietiskas-lageris
california common
american dark amber lager
american adjunct lager
american pilsner
light beer
dry beer
ice beer
malt liquor
american pale lager
pilsneris
american imperial pilsner
german pilsner
bohemia pilsner
europietiskas-lageris
european strong lager
european dark lager
european pale lager
vokiskas-lageris
rauchbier
dortmunder
keller bier
marzen
bock
maibock helles
doppelbock
eisbock
dunkler bock
schwarzbier
munich lager
munich dunkel
munich helles
vienna lager